Om Kåre Johannessen...

Årgang 1964, er historiker (og en lille smule middelalderarkæolog) med en cand.mag-grad fra Odense og Århus Universiteter, afsluttet med en specialeafhandling om den hedenske islandske holmgang. Har siden uddannelsens afslutning i 1993 arbejdet som lærer på Ryslinge Højskole, som informationsmedarbejder på DTU, som overviking på Museet ved Trelleborg nær Slagelse, og som inspektør på Middelaldercentret i Nykøbing F.

Med årsskiftet 2014 opsagde jeg min stilling på Middelaldercentret, for at ernære mig som privatpraktiserende historiker, altså ved foredrag, konsulentopgaver og forefaldende TV-projekter. Tilknytningen til Middelaldercentret bevares dog, idet jeg fremover fungerer som “tilkalde-formidler” i sæsonen. Se Middelaldercentrets hjemmeside HER

I 2006 modtog jeg Ole Haslunds Kunstnerfonds hædersgave for min formidlingsindsats på Trelleborg og på Middelaldercentret. Jeg er lykkeligt gift (og har været det sådan cirka siden Treårskrigen), og er den stolte fader til to pragteksemplar-drenge.

Endvidere:

– har jeg i skiftende perioder arbejdet som gulvvasker, loftisoleringspladefremstiller, nøgenmodel, jordbærplukker, højskolelærer, skuespiller, pædagog, benzintanks-ekspedient, TV-vært, lærervikar, event-koordinator, DTU-propagandist, stationsbetjentelev hos DSB, oversætter og korrekturlæser… og museumsinspektør, selvfølgelig.

– er jeg så vidt vides den eneste nulevende dansker, der har opnået at blive citeret på en Ga-Jol-flap

– er jeg ejer af en ganske omfattende samling af jord fra berømte slagmarker, der opbevares i forseglede reagensglas, tidsmæssigt rækkende fra vikingeoverfaldet på Lindisfarneklostret i 793 til Førerbunkeren i Berlin i 1945. Var lidt skuffet over at opdage, at der i Frankrig blev solgt små lerkrukker med jord fra Første Verdenskrigs store slagmarker allerede i 1927… men også begejstret, da jeg kunne indlemme sådan én i min samling.

– er jeg dybt, dybt fascineret af de tidlige krigsfly, og drømmer om en dag at bygge mit eget fly helt fra bunden (men er vistnok for klog – og fattig – til rent faktisk at gøre det).

– er jeg i fritiden voldsomt interesseret i den Første Verdenskrig, og er den lykkelige ejer af originale autografer af såvel kejser Wilhelm II som Manfred von Richthofen, den ”Røde Baron”

– ejer jeg en temmelig stor samling hatte, hjelme og hovedbeklædninger. Jeg bruger normalt kun de færreste og mindst excentriske (men mener egentlig at folk i almindelighed burde gå meget mere med hat, og klæde sig lidt mere spændende end de gør)

– var jeg i min tid på Museet ved Trelleborg med til at genskabe vikinge-boldspillet Knáttleikr, kendt fra de islandske sagaer. Spillet er en slags ultravoldelig psykopat-version af rundbold (der delvis kostede mig førligheden pga. et knust knæ), men Trelleborg-reglerne anvendes efter sigende nu af spillere i Canada, New Zealand, Rusland, England, Australien og USA – så det var det hele værd! Knáttleikr er det eneste virkelig morsomme boldspil, jeg nogensinde har deltaget i.

– blandt mine talrige inspirationskilder, forbilleder, idoler & valgslægtsskaber bl.a. regner Anders And (i de gode historier, fra perioden 1949 til –65), Oscar Wilde, Peter Plys (Milnes, ikke Disneys), George Bernhard Shaw, Falstaff, Macchiavelli, Georg Brandes, Shakespeare, Chaucer, Nuser, Boccaccio, Woody Allen, Stephen Fry, Mumifar, Epicur, Friederich Nietzsche, Edmund Blackadder, Henry David Thoreau, commander Samuel Vimes (his grace the Duke of Ankh), Professor Richard Dawkins, Beethoven og ham, der opfandt emmentaler-ost…