Formidling af den Første Verdenskrig

En brændende interesse i den Første Verdenskrig gav anledning til, at jeg i sommeren 2013 stiftede formidlingsgruppen “Westfront 1916” sammen med en håndfuld kammerater og fagfæller. Gruppen er ikke en egentlig forening (ingen møder, bestyrelser, vedtægter eller andet administrativt bøvl) – blot en samling fagligt interesserede, der mødes, når der er noget at mødes om. Gruppen arbejder med prøjsisk infanteri omkring 1916, og består af erfarne historie-formidlere, af hvilke flere har betydelig erfaring med TV-arbejde.

Endvidere :

Westfront 1916” er en uformel gruppe med base på Sjælland & øerne, etableret af ansatte og frivillige på Middelaldercentret i Nykøbing Falster, men iøvrigt uden formel eller praktisk tilknytning hertil.

Gruppen er dannet i sommeren 2013, med det formål at udbrede kendskabet til livet i skyttegravene på Vestfronten under 1. Verdenskrig 1914-18.

Westfront 1916”´s mål er faghistorisk og pædagogisk. Gruppen anvender ingen aktive skydevåben (kun attrapper eller deaktiverede originalvåben), og viser ikke egentlig kamp.

I stedet arbejdes der med alle sider af dagliglivet ved fronten, herunder naturligvis våbenkendskab og kampteknikker – men formidlet på fredelig, forsvarlig og pædagogisk vis.

Westfront 1916” har ingen politiske holdninger, heller ikke til fænomenet krig (hverken dengang eller nu) – men synes generelt at 1. Verdenskrig var en rigtig dårlig idé…!

Westfront 1916” tilstræber en værdig, men afslappet tilgang til sit emne – med respekt (og gerne humor), men ikke ærefrygt.

Hvad tilbyder vi?

Gruppen tilbyder selvstændig deltagelse i arrangementer og optrin, men optræder også gerne sammen med andre grupper som del af større arrangementer, f.eks. ved udstillingsåbninger, filmpremierer, historiske markeder og lign.

Vi kan bl.a. tilbyde et “militært modeshow”, hvor uniformer, udstyr og våben præsenteres på en fængende og medrivende måde, eller tableau´er fra hverdagen i løbegravene.

Vi står endvidere til rådighed for TV- og filmoptagelser, og udfører også historisk konsulentarbejde. Gruppen tæller bl.a. uddannede faghistorikere, og består af folk med årelang og bred erfaring med aktiv historisk formidling.

Fokus er 100% på tilskuerens faglige, historiske og pædagogiske udbytte. Flere af medlemmerne har betragtelig erfaring med TV-arbejde.

Gruppen fokuserer på året 1916, fordi netop dette år er et “skæringspunkt”; her benyttes f.eks. både de gamle pikkelhuer og de nye stålhjelme side om side, hvilket gør det muligt ikke blot at vise et øjebliksbillede, men også at illustrere den rivende udvikling, der finder sted i krigens løb.

Westfront 1916” kan kontaktes via hjemmesiden, eller e-mail