På Opdagelsesrejse i Grøntsagsland
17. februar 2020Om Pseudovidenskabens Sene Konsekvenser
4. marts 2020Elisabeth Gustavsdotter & Jack the Ripper
Højst skattede blogfølger!
Efter et par ugers moralske vildskud vender vi med dette indslag tilbage til bloggens kernemål: det historiske! Vi er ganske vist ikke i Danmark – men det er dog en kriminalaffære, de fleste har hørt om; få kriminelle har nemlig sat sig så grundigt på vores fantasi som den legendariske Jack the Ripper. I film, romaner, tegneserier og snart sagt ethvert andet tænkeligt medie har han listet sig til en plads i vores erindring. Verden har i virkeligheden set langt, langt værre seriemordere både før og siden, og den hørm af tåget mystik der hænger over the Ripper skyldes nok først og fremmest, at det aldrig lykkedes med sikkerhed at identificere ham. Han lurer i den kollektive bevidstheds skygger, hyldet i et slør af manglende viden.
Denne gang har skæbnen bragt mig til Whitechapel i Londons East End, the Rippers gamle jagtmark. Få hundrede meter fra hotellet lå ét af gerningsstederne, og naturligvis måtte jeg lige forbi og se nærmere på lokaliteterne. Det blev til en teknisk lidt tvivlsom optagelse (man skal aldrig sætte mikrofonen i venstre jakkerevers, og så tale mod højre. Undskyld).
Det blev også til en tankevækkende erkendelse af, at historien om Jack the Ripper handler om mere end den knivsvingende galning. I virkeligheden bør den i mindst lige så høj grad handle om de kvinder, der tilfældigvis endte som ofre for ham. Kvinder, hvis hele eksistens med ét slag kom til at handle om deres død, frem for deres liv. Kvinder, hvis skæbne blev formet af denne ene hændelse. Forestillingen om, at Jack the Ripper gik målrettet efter prostituerede, er f.eks. sandsynligvis en misforståelse: i tidens juridiske sprogbrug anvendte man betegnelsen “women of ill repute” om alt fra prostituerede til hjemløse.
I dette indslag ser vi nærmere på et af Jack the Rippers ofre, “Lange Liz” Stride – eller, som hun egentlig hed: Elisabeth Gustavsdotter.
***
Optagelsen kan ses HER (som sagt: bær over med lyden!)